Ciasto przygotowane w 15 minut, które rozpływa się w ustach: prosty i bardzo smaczny przepis.
66
Przygotuj w domu pyszne ciasto owocowe, w którym od razu zakocha się cała rodzina. Ciasto jest orzeźwiające i odpowiednie na każdą okazję.
Składniki:
3 jajka
150 g granulowanego cukru
sok z 1/2 cytryny
170 g mąki zwykłej
200 g brzoskwiń z puszki
250 g serka śmietankowego
100 g cukru pudru
100 ml śmietany do ubijania
50 ml skondensowanego mleka
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Na początku w dwóch talerzach oddzielamy białka od żółtek. Na talerz z żółtkami dodaj cukier. Ubić trzepaczką.
Do osobnej miski dodaj białka. Posypać cukrem i dodać sok z cytryny.
Białka ubić mikserem, aż powstanie sztywna piana. Delikatnie wymieszaj masę żółtkową ze śniegiem.
Stopniowo przesiać mąkę do masy i delikatnie wymieszać. Krem wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy szpatułką.
Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Do miski z serkiem śmietankowym wsypać cukier. Ubij śmietanę mikserem. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać szpatułką. Upieczone ciasto przekrój poziomo na pół.
Do szklanki dodać śmietankę, mleko skondensowane i wymieszać łyżką. Posmaruj ciasto mieszanką śmietanową.