Moi goście wczoraj zajadali się tą szarlotkę z kefirem. Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Babciny przepis

Szarlotka z tego przepisu to sprytny, bo szybki i łatwy sposób mojej babci na pyszne ciasto na deser.

Nie wymaga męczącego zagniatania ciasta, wystarczy wygodne użycie miksera. Szarlotka piecze się bardzo krótko i wkrótce można się nią zajadać. Dla gości na szybko jest idealna.

Polecam ją podawać z lodami waniliowymi, choć sama smakuje równie obłędnie. Co jak co, ale babcie na pieczeni znają się zawsze najlepiej!

Składniki:

  • szklanka kefiru
  • 3 – 4 jabłka
  • 200 g kaszki mannej
  • 2 jaja
  • 20 g kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru białego
  • 50 g masła 82%

Sposób przygotowania:

Połącz i wymieszaj ze sobą cukier, sodę, kakao i kaszę manną. Za pomocą miksera ubij jaja razem z kefirem.

Pod koniec ubijania wsyp wymieszany cukier, kakao, kaszę i sodę. Dokładnie wymieszaj.

W dalszym kroku przygotuj jabłka: obierz ze skórki i pokrój w plastry.

W garnku na małym ogniu roztop masło i przez 10 minut smaż w nim plastry jabłek, pilnując by się nie przypaliły.

Przygotuj foremkę: wyłóż papierem i posmaruj spód odrobiną masła.

Wyłóż najpierw jabłka, a dopiero potem wlej na nie ciasto.

Ustaw piekarnik na 180 stopni. Piecz w tej temperaturze niecałe pół godziny.

Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!