Moi goście wczoraj zajadali się tą szarlotkę z kefirem. Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Babciny przepis
16 555
Szarlotka z tego przepisu to sprytny, bo szybki i łatwy sposób mojej babci na pyszne ciasto na deser.
Nie wymaga męczącego zagniatania ciasta, wystarczy wygodne użycie miksera. Szarlotka piecze się bardzo krótko i wkrótce można się nią zajadać. Dla gości na szybko jest idealna.
Polecam ją podawać z lodami waniliowymi, choć sama smakuje równie obłędnie. Co jak co, ale babcie na pieczeni znają się zawsze najlepiej!
Składniki:
szklanka kefiru
3 – 4 jabłka
200 g kaszki mannej
2 jaja
20 g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru białego
50 g masła 82%
Sposób przygotowania:
Połącz i wymieszaj ze sobą cukier, sodę, kakao i kaszę manną. Za pomocą miksera ubij jaja razem z kefirem.
Pod koniec ubijania wsyp wymieszany cukier, kakao, kaszę i sodę. Dokładnie wymieszaj.
W dalszym kroku przygotuj jabłka: obierz ze skórki i pokrój w plastry.
W garnku na małym ogniu roztop masło i przez 10 minut smaż w nim plastry jabłek, pilnując by się nie przypaliły.
Przygotuj foremkę: wyłóż papierem i posmaruj spód odrobiną masła.
Wyłóż najpierw jabłka, a dopiero potem wlej na nie ciasto.
Ustaw piekarnik na 180 stopni. Piecz w tej temperaturze niecałe pół godziny.
Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!