Pyszny Sernik Lwowski – przepis idealny, najlepszy jaki znam. Wychodzi delikatny i puszysty

Wyśmienite, tradycyjne ciasto, świetnie nada się jako słodki poczęstunek przy świątecznym stole i rodzinnych uroczystościach.

Niesamowity smak i cudowny zapach! Sernik Lwowski to przepyszny deser z puszystą masą i kakaową polewą, który każdy, w prosty i szybki sposób przygotuje z kilku popularnych składników. Przepis jest niezwykle łatwy, a efekt naprawdę fenomenalny i bajeczny!

Składniki na sernik:

  •  0,5 kg twarogu z wiaderka
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 cytryna
  • 100 g rodzynek
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Twaróg dokładnie wymieszać z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera lub blendera. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, a cytrynę umyć, obrać i zetrzeć skórkę na tarce, po czym dodać razem z rodzynkami do mieszanki sera i jajek.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wylać na formę do pieczenia masę twarogową i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.

Po tym czasie pozostawić jeszcze sernik w piekarniku, aż spadnie w nim temperatura. Na samym końcu blachę z ciastem postawić w chłodnym miejscu.

Sernik warto polać polewą czekoladową, dzięki temu ciasto nie będzie zbyt suche i zyska dodatkowy aromat.

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła (ok. 20 g)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Masło roztopić na wolnym ogniu i wsypać cukier. Następnie dodać śmietanę masło i kakao i wszystko dobrze ze sobą połączyć.

Lekko ostygniętą polewę wylać na wierzch sernika. Do dekoracji można użyć dowolnej posypki lub zmielonych orzechów włoskich.

error: Treść zabezpieczona !!