Pyszne ciasto waflowe bez pieczenia. Wystarczy 15 min – bez pieczenia. Raz dwa i gotowe.

Ten przepis na ciasto sprawdzi się jeśli nie mamy dużo czasu na pieczenie. Jest też idealny dla niewprawionych w pieczeniu słodkości osób.

Ciasto waflowe będzie idealnym dopełnieniem popołudniowej kawy. Można je spakować dziecku na deser do szkoły lub poczęstować najbliższych podczas niedzielnego obiadu. Charakterystyczny smak ciasta waflowego sprawi, że jego smak zostanie zapamiętany na długo.

Lista składników do przygotowania ciasta:

  • 2 duże wafle,
  • ok. 300 -350 g dżemu lub ulubionej konfitury,
  • opakowanie herbatników (ok. 250 g),
  • 150 g zmielonych herbatników,
  • 70 – 100 g zmielonych orzechów włoskich (można je też zastąpić innymi orzechami),
  • po 100 ml letniej, przegotowanej wody,
  • 100 g białego cukru,
  • 125 g masła (o jak najwyższej zawartości tłuszczu mlecznego),
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 1 duża łyżka kakao w proszku.

Większość składników każdy posiada w swojej kuchni, dlatego ciasto waflowe jest świetnym rozwiązaniem na tani, szybki i prosty w wykonaniu deser. Do dekoracji ciasta można użyć bitej śmietany, białej oraz gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ułożone wafle należy posmarować dokładnie ulubionym dżemem lub powidłami a następnie ułożyć na nie herbatniki, tak aby mocno przylegały do siebie. Drugim krokiem jest przygotowanie masy.

W tym celu do garnuszka należy wlać 100 ml wody oraz 100 g cukru a następnie mieszać składniki na wolnym ogniu aż do ich całkowitego połączenia. Po zestawieniu roztworu z ognia należy dodać masło, czekoladę oraz kakao i wszystko solidnie wymieszać.

Ostatnim krokiem jest dodanie do całości pokruszonych herbatników oraz zmielonych orzechów. Gdy masa lekko wystygnie należy rozsmarować nią uprzednio przygotowane wafle.

Gdy całość stężeje na wafle które zostały wyłożone masą należy ułożyć warstwę z drugiego wafla, dżemu oraz herbatników. Ciasto już jest prawie gotowe. Aby stężało warto położyć na nie coś ciężkiego i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Całość warto wykończyć rozpuszczoną czekoladą oraz bitą śmietaną według własnych upodobań.

error: Treść zabezpieczona !!