Wciąż gotuję makaron, ale nigdy o tym nie pomyślałam – Przygotuj patyczki na szaszłyki – Wszyscy w domu je uwielbiają.

Fantastyczny pomysł, jak inaczej przygotować makaron. Dzieci są całkowicie podekscytowane tym przepisem i proszą o dokładkę.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka soli (8g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 ml)
  • 8-9 sztuk patyczków do szaszłyków
  • 2 łyżki ketchupu (25 gramów)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
  • 200 g kiełbasy (może być salami)
  • 10 zielonych oliwek
  • 7-8 czarnych oliwek
  • 200 g sera cheddar
  • 15 g kukurydzy

Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka. Dodaj sól i olej – wymieszaj.

Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut.

Następnie odcedź makaron i pozwól mu ostygnąć. Bierzemy patyczki i i nadziewamy makaron.

Tak przygotowane szaszłyki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Makaron smaruje keczupem.

Na szaszłyki położyć salami i oliwki.

Posyp serem.

Połóż kolejną warstwę salami i kukurydzę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Pyszne zapiekane szaszłyki makaronowe są gotowe!

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!