Stwórz deser, który nie tylko zachwyci podniebienie najbardziej wymagających smakoszy, ale też świetnie zaprezentuje się na każdym spotkaniu.

Poniżej przepis na ekspresowy i zdrowy deser: ciasto kawowe na zimno.

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
  • 160 g herbatników
  • 750 ml śmietany 30%
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 90 g ekspandowanego ziarna orkiszu (w tym ok. 20 g na posypkę)
  • 70 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 40 g amarantusa eksandowanego
  • garść płatków migdałowych do posypania na wierzch ciasta

Przygotowanie:

Na posmarowane masłem dno tortownicy (tortownica o średnicy min. 26 cm) wykładamy herbatniki, tak aby zakryły całe dno. Następnie miksujemy razem, aż do zgęstnienia masy następujące składniki: kawę, serek mascarpone, schłodzoną śmietanę 30 proc. i cukier puder.

Po zmiksowaniu składników, do masy dodajemy jeszcze orkisz, amarantus oraz orzechy nerkowca i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę powstałej masy wylewamy na herbatniki, którymi wcześniej wyłożyliśmy tortownicę. Następnie, warstwę masy przykrywamy herbatnikami i znów wylewamy na nie pozostałą część masy.

Całość wyrównujemy dodając na koniec posypkę z orkiszu i płatków migdałów.  Powstałe ciasto wkładamy na noc do lodówki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!