Radzieckie ciasta, jedna z najsmaczniejszych przekąsek, które możesz zrobić samodzielnie we własnym domu. Oto przepis.

Radzieckie ciastka – szybka i smaczna przekąska

Niedawno nabrałam ogromnej ochoty na wykonanie samodzielnie jakiegoś wypieku. Zastanawiałam się więc, jaką przekąskę mogę zrobić – zależało mi, by była łatwa i szybka do przyrządzenia. Odwiedziłam akurat sąsiadkę, która poczęstowała mnie niepozornie wyglądającymi ciastkami, które okazały się bardzo smaczne.

Zapytałam więc o ich nazwę oraz o przepis. Okazało się, że są to radzieckie smażone ciastka, a receptura na nie jest bardzo prosta – zabrałam się więc do roboty!  Szczególną cechą tych ciastek jest ich puszyste ciasto – jego sekretem jest fakt, że jest wyrabiane w stosunkowo małej ilości mąki.

Moja sąsiadka doradziła mi, bym przestała dodawać mąkę w momencie, gdy ciasto przestaje przepływać przez palce – i jest to zaskakująco celna rada! Dodatkowo ważne jest, by ugniatać ciasto kilka razy. Te dwa kroki są kluczem do puszystych, miękkich i apetycznych ciastek.

Składniki:

  • 340 ml oleju słonecznikowego
  • 500 ml wody
  • 800 g mąki pszennej
  • 15 g soli
  • 50 g cukru
  • 40 g masła
  • 25 g drożdży
  • pieprz czarny mielony
  • 250 g cebuli
  • 500 g piersi z kurczaka

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!