Tych pysznych bułek nie kupisz w sklepie: Prosty i szybki przepis.
106
Przygotuj w domu królewskie śniadanie w postaci miękkich, puszystych bułek. Odkąd trafiłam na ten fantastyczny przepis, nie przygotowuję ani nie kupuję nic innego w sklepie.
Składniki:
2 szklanki mleka (400ml)
1 opakowanie drożdży (10 g)
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 białko jajka
4,5 szklanki mąki pszennej (900 g)
1 łyżeczka soli
3 łyżki masła (90 g)
Do posmarowania:
1 żółtko
Przygotowanie:
Dodaj drożdże do głębokiej miski. Następnie dodać cukier i mleko.
Wymieszaj trzepaczką. Dodać jajka i wymieszać szpatułką.
Dodać mąkę, sól do mieszanki, dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Dodaj miękkie masło i dobrze zagniataj ciasto przez 2-3 minuty.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu odciśnij powietrze z ciasta i przenieś je na stół.
Ciasto rozwałkować i podzielić na 12 części. Posyp stół mąką i opuszkami palców zawiń każdy kawałek ciasta.
Blachę oprószamy mąką i układamy na niej rozwałkowane ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić na 15 minut.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć wzdłuż i rozwałkować wałkiem. Następnie zwiń ciasto w rulon i dociśnij brzegi palcami.
Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić na 15 minut. Posmaruj wierzch żółtkiem i nożem zrób nacięcia.
Blachę wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu możemy podawać.