Przepis na najlepsze piankowe ciasto mojej babci: Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Przepis.
Pokrojone piankowe ciasto jest nie tylko fantastycznie smaczne, ale ozdobi każdy świąteczny stół.
Składniki:
Ciasto:
- 10 jajek
- 600 gram mąki półgrubej
- 1 i 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 500 g cukru
- 10 łyżek oleju
- 10 łyżek mleka
Nadzienie:
- 240 g cukru
- 150 ml wody
- 2 łyżki gęstego syropu malinowego
- 1 sztuka cukru wanilinowego
- 2 kawałki cytryny
- 2 kawałki pomarańczy
- 100 gramów masła
- 1 łyżka rumu
Lukier: (Możesz kupić gotowy lukier ze sklepu lub przygotować własny)
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżka syropu malinowego
- 1 łyżka mleka i więcej w razie potrzeby
- 400 g dżemu malinowego
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Ciasto: Najpierw upieczemy dwa biszkopty. Do jednego ciasta potrzebujemy : 3 żółtka, które ubijamy ze 150 g cukru pudru, 3 łyżki oleju i 3 łyżki mleka. Wymieszaj 180g mąki z 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Ubijamy sztywną pianę z białek.
Lekko mieszaj mąkę z białkami i na przemian z mieszanką żółtkową. Ciasto pieczemy na blasze w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut. Niech oba biszkopty ostygną.
Ostatni biszkopt pieczemy w ten sam sposób, ale potrzebujemy 4 jajka, trochę czerwonego barwnika, 240 g mąki półgrubej, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 200 g cukru pudru, 4 łyżki oleju i 4 łyżki mleka. Po upieczeniu ostudź.
Ważne jest, aby wszystkie biszkopty pozostawić na papierze do pieczenia. Nadzienie: Talerz 4 jajek – czerwone wkładamy do blachy do pieczenia, w której jest wypiekane i zalewamy wodą – moczymy w nim przez około 30 minut. Zagotuj wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, wmieszaj gorące masło i ostudź.
Szorujemy zarówno pomarańcze jak i cytryny /lub kupujemy BIO/, skórkę drobno ucieramy i wyciskamy sok. Do przygotowanego syropu z masłem dodać: skórkę i sok z cytryn i pomarańczy, cukier waniliowy, syrop malinowy i rum.
Rozsmarowujemy jeden biszkopt 3 jajek z dżemem, kładziemy pomalowany czerwony talerz na pomalowaną stronę, odwracamy za pomocą tamponu tak, aby górny talerz nadal był pokryty papierem do pieczenia, który teraz pobierzemy.
Ostatni biszkopt z 3 jajkami posyp pozostałym dżemem. Malowaną stroną kładziemy czerwony biszkopt na wylewanej stronie – na papier do pieczenia-biszkopt-czerwony biszkopt-biszkopt-papier do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.