Kapuśniak: Klasyczna zupa, którą uwielbiasz w nowej odsłonie. Przepis.

Klasyczny kapuśniak, pełen jest kiszonej kapusty i aromatycznej wędzonki.

Przyjemnie grzeje i pięknie pachnie w całym domu. Możesz go zmiękczyć śmietanką, posłodzić cukrem lub delektować się kwaśnym smakiem do woli.

Składniki:

  • wędzone mięso (najlepiej żeberka)
  • 1 duża cebula
  • słodka papryka
  • kapusta kiszona
  • nasiona kminku
  • sól
  • pieprz
  • trochę mąki
  • trochę cukru
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 duże ziemniaki

Przygotowanie:

Wędzone mięso zagotować, po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia, nie wlewać bulionu. Drobno posiekaj cebulę. Smażymy na tłuszczu, oprószamy papryką i mąką.

Rozcieńczyć mieszaninę pozostałym wędzonym bulionem i wodą. Dodać przyprawy, pieprz, kminek, liść laurowy i ziemniaki pokrojone na kawałki, gotować 10 minut.

Następnie dodać odsączoną kapustę i gotować do miękkości. Wędzone mięso pokroić na kawałki i dodać do zupy, doprawić solą i cukrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!