Te tureckie bułeczki z patelni są niesamowicie miękkie oraz puszyste. Pychota

Tureckie bułeczki są niesamowicie miękkie oraz puszyste. Składają się z ciasta drożdżowego, a smaży się je na patelni, oczywiście pod przykrywką. Zapewnia to szybkie oraz sprawne przygotowanie wypieku. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Niezbędne składniki:

  • 50 gram drożdży,
  • pół kilo mąki pszennej,
  • 240 ml mleka,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 10 gram koperku.

Przyrządzanie:

Należy dodać do płynnej mieszanki mąkę (powoli), po czym zagniatać całość aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnym krokiem będzie przykrycie masy i pozostawienie jej na jakiś czas, by mogła powiększyć swoją objętość.

Powstałe ciasto trzeba podzielić na 8 równych części. Każda z nich powinna zostać uformowana w owalną bułeczkę, po czym włożona do nasmarowanej olejem patelni. Należy zostawić je na kilka minut, by jeszcze trochę urosły.

Kolejnym etapem będzie umieszczenie patelni na niewielkim ogniu i przykrycie jej pokrywką. Kiedy bułeczki zarumienią się od spodu, trzeba przykryć je za pomocą pergaminu i odwrócić w taki sposób, by papier znalazł się na dole.

error: Treść zabezpieczona !!