Te tureckie bułeczki z patelni są niesamowicie miękkie oraz puszyste. Pychota
47
Tureckie bułeczki są niesamowicie miękkie oraz puszyste. Składają się z ciasta drożdżowego, a smaży się je na patelni, oczywiście pod przykrywką. Zapewnia to szybkie oraz sprawne przygotowanie wypieku. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Niezbędne składniki:
50 gram drożdży,
pół kilo mąki pszennej,
240 ml mleka,
200 ml oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka soli,
10 gram koperku.
Przyrządzanie:
Należy dodać do płynnej mieszanki mąkę (powoli), po czym zagniatać całość aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnym krokiem będzie przykrycie masy i pozostawienie jej na jakiś czas, by mogła powiększyć swoją objętość.
Powstałe ciasto trzeba podzielić na 8 równych części. Każda z nich powinna zostać uformowana w owalną bułeczkę, po czym włożona do nasmarowanej olejem patelni. Należy zostawić je na kilka minut, by jeszcze trochę urosły.
Kolejnym etapem będzie umieszczenie patelni na niewielkim ogniu i przykrycie jej pokrywką. Kiedy bułeczki zarumienią się od spodu, trzeba przykryć je za pomocą pergaminu i odwrócić w taki sposób, by papier znalazł się na dole.