Na szczęście jest alternatywa. Ta gołąbkowa zapiekanka smakuje równie dobrze, jest niezwykle sycąca i dużo łatwiejsza w przygotowaniu. Idealna opcja na obiad dla całej rodziny!
Kapustę obierz z górnych liści, oczyść ją i poszatkuj. Zalej wodą w garnku i gotuj przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Osobno ugotuj ryż, cebulę pokrój w drobną kostkę. By uzyskać lepszy aromat, cebulę możesz zeszklić na oliwie. Kiedy ryż będzie gotowy, połącz razem z cebulą.
Kiedy części na farsz będą gotowe, możesz przejść do układania warstw zapiekanki. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż liśćmi kapusty, następnie układaj warstwowo przegotowaną kapustkę oraz mięso. Na koniec polewaj wierzch przecierem pomidorowym.
Całość piecz 1,5 godziny w 200 stopniach. Po kilkunastu minutach podlej zapiekankę bulionem. Tuż przed końcem pieczenia, sos z zapiekanki możesz z powrotem odlać i na jego bazie przygotować sos z pieczarek.