Zawsze wychodzi idealnie. 100-letni przepis na pyszny domowy chleb od piekarza z Małopolski.
7
Wielu z nas w ramach kuchennym eksperymentów próbowało samodzielnie piec pieczywo. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na przepyszny chleb ziemniaczany, który zasmakuje każdemu.
Składniki:
maka pszenna – 750 g + mąka do posypania,
obrane ugotowane ziemniaki – 250 g,
cukier – 5 g,
kminek – 5 g,
ocet – 15 ml,
olej słonecznikowy – 45 ml,
sól – 10 g,
letnia przegotowana woda – 450 ml,
świeże drożdże – 20g.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy w misce, solimy i mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w skórce, studzimy, obieramy z mundurków i trzemy na tarce o drobnych oczkach. W mące przygotowujemy otwór, do którego wkładamy ziemniaki. Rozgniatamy drożdże, wkładamy do ziemniaków, wsypujemy cukier, dolewamy tyle wody ile jest w stanie wchłonąć mąka i odstawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie mieszamy drożdże z resztą mąki z dodatkiem cukru i oleju. Dodajemy kminek i wyrabiamy elastyczne ciasto. Spód i wierzch ciasta posypujemy mąką, przykrywamy np. szmatką i odkładamy na godzinę. Ciasto przekładamy na deskę i wyrabiamy z niego bochenek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką, wykładamy na nią bochenek i czekamy kolejne 15 minut. Nasz bochenek pieczemy w piekarniku przez godzinę. Pierwsze 10 minut w temperaturze 225 stopni, pozostały czas w 190 stopniach.