Prosta i szybka w wykonaniu. Oto przepis na najbardziej soczystą szarlotkę, jaką kiedykolwiek jadłam.
805
Wyśmienita szarlotka przygotowana w ekspresowym tempie. Jest bardzo soczysta i pyszna. Dzięki niesamowitemu składnikowy jakim jest słodki syrop zyskuje ona niezwykła wilgotność i idealnie słodki smak. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis gdy tylko znajdziesz 10 minut wolnego czasu.
Potrzebujesz:
Mąka – 1 szklanka
Cukier – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Olej roślinny – 1/2 szklanki
Jajka – 2 sztuki
Jabłka – 2 sztuki
Cynamon – 1 łyżeczka
Masło do posmarowania formy
Forma do pieczenia o średnicy 18 cm
Syrop:
Masło – 3 łyżki
Cukier – 2 łyżki stołowe
Mleko – 100 ml
Przygotowanie:
Zacznij od suchych składników.
Wymieszaj przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Dodaj olej roślinny i jajka.
Wymieszaj do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Do ciasta dodaj jabłka i cynamon – dobrze wymieszaj.
Nasmaruj formę masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz przez 30 minut w 190°C. Przygotuj syrop.
Masło roztop na średnim ogniu, dodaj mleko i cukier.
Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści wciąż mieszając.
Upieczone ciasto nakłuj widelcem lub wykałaczką. Polej je przygotowanym syropem. Odstaw na chwilę. Następnie wyjmij deser z formy i podawaj.