Sałatkę można przygotować bez gotowania, na zimno, ale trzeba ją wcześniej spożyć.
Przygotujemy ogórki. Dokładnie je myjemy. Jeśli ogórki są młode, nie trzeba ich obierać. Jeśli są starsze lub skóra jest gorzka, polecam obrać.
Pokrój ogórki na koła. Kroimy również cebulę.
Jeśli używamy ostrej papryki, nie zapomnij jej również pokroić. Dodaj cukier, sól i vegetę. Mieszaj ręcznie. Odstawić na około 30 minut.
Napełnij słoiki sałatką. Na koniec wkładamy do garnka do sterylizacji. Sterylizuj w 80 stopniach przez około 20 minut.
Następnie pozostaw do ostygnięcia. Przechowujemy jako klasyczne dżemy. Sałatka doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych. Świetnie nadaje się również na grilla. Przetrwa 2 lata w spokoju w piwnicy.