Cukinia tak przygotowana smakuje wyśmienicie. Oto przepis, który nie ma sobie równych – wychodzi zawsze przepysznie.
107
Świetny pomysł na wspaniały posiłek z cukinii. Jest szybki, łatwy w przygotowaniu i smakuje każdemu, kto go spróbował. Cukinia usmażona w tym niezwykłym cieście jest bardzo aromatyczne, chrupiąca, a jednocześnie miękka w środku.
Potrzebujesz:
cukinia – 1 sztuka (najlepiej młoda)
mąka – 3 łyżki
kwaśna śmietana – 3 łyżki
jajka – 2 sztuki
sól – 1 łyżeczka
koperek
sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i pokój w kółka.
Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem – odstaw na chwilę.
Teraz przygotuj ciasto do obtoczenia warzywa. Drobno posiekaj koperek i wymieszaj ze śmietaną.
Dodaj jajka i wymieszaj z mąką.
Wymieszaj składniki na jednolitą mieszankę.
Plastry cukinii obtocz najpierw w mące, a następnie w przygotowanym cieście.
Piecz na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.