Te małe pizzerki z szynką i serem zachwycą całą rodzinę. Idealny pomysł na obiad lub kolację.

Bardzo prosty przepis, który polubi cała rodzina. Smakuje na prawdę fantastycznie! Przypomina dobrze znaną pizzę, ale jest dużo bardziej ciekawsze. Doskonały na obiad czy sycącą kolację!

Potrzebujesz:

  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 5 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 25 ml oleju
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 150 g twardego sera (np. cheddar)
  • 150 g sera bałkańskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • koper
  • sezam
  • przyprawy do smaku
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko i olej, dodaj jajka, cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę i uformuj jednolite ciasto. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 40 minut.

Twardy ser zetrzyj na tarce, ser bałkański pokrój w drobną kostkę, obie papryki pokrój na małe kawałki, dodaj posiekany koperek, sezam i dobrze wymieszaj. Część odłóż, a z reszty uformuj kulę.

Ciasto połóż na posypaną mąką deskę, uformuj je za pomocą dłoni w grubszy naleśnik. Na środku połóż wcześniej przygotowaną serową kulkę i zawiń ją w ciasto. Ponownie ostrożnie za pomocą dłoni spłaszcz kulę tworząc grubszy placek. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jego powierzchnię ubitym żółtkiem.

Posyp pozostałą mieszanką sera na wierzchu i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C około 25 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!