Ten cynamonowy przysmak rodem z Hiszpanii przyjął się u mnie w domu od pierwszego kawałka. Pycha…
89
Almoyshavena to wyjątkowo słodkie i aromatyczne ciasto, które pochodzi najprawdopodobniej z kuchni arabskiej, choć bardzo szybko zostało przyjęte przez hiszpańskich Żydów, czyli Sefardyjczyków. Ten przepis spodoba się każdemu, kto lubi cynamon i… nie lubi przepłacać.
Składniki:
200 ml wody,
50 g masła,
50 ml oleju słonecznikowego rafinowanego,
3 jajka,
130 g mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
3 łyżki cynamonu w proszku,
szczypta soli
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka wodę i olej oraz dodajemy masło. Całość gotujemy, a gdy składniki dokładnie się wymieszają, zdejmujemy garnek z ognia.
Dodajemy mąkę i sól – całość porządnie mieszamy drewnianą łopatką lub dużą łyżką.
Dodajemy jajka – cały czas mieszając! Na blasze do pieczenia rozkładamy papier i smarujemy go olejem roślinnym. Na tym rozsmarowujemy ciasto.
Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, a na koniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na około 20 minut.
Zobaczycie, jak to dziecinnie proste ciasto posmakuje wszystkim domownikom! 🙂