Ciasto z 3 składników, używam go również do bułek i strudli. Szybkie ślimaki – w 30 minut na stole: Przepis.
95
Ten przepis to dla mnie mały cud – ciasto można przygotować tylko z 3 składników i jest pyszne, bez fermentacji i zawsze upieczone na chrupko. Wypróbuj ten przepis, a będziesz wdzięczna, że możesz umieścić go w swojej domowej książce kucharskiej.
Składniki:
80 dkg mąki pszennej
4 łyżki mleka
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
25 dkg margaryny
3 żółtka
sól
ser
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z mlekiem i olejem.
Za pomocą przystawek do wyrabiania ciasta mieszamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 części na blacie. Zginamy każdego w dłoniach przez krótki czas. Wałkujemy.
W misce wymieszaj zmiękczoną margarynę, sól i żółtka.
Rozłóż tę mieszankę na rozwałkowanym cieście. Posyp serem.
Skręcamy i tniemy.
Ułożyć na blasze do pieczenia, posypać serem i upiec.
W temperaturze 200 stopni pieczemy około 20-25 mięty, aż ślimaki nabiorą złotego koloru.
W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta.
To, czego nie zużyliśmy, wkładamy do lodówki i pieczemy, kiedy mamy na to ochotę. Życzymy smacznego! 🙂