Deser, który wygląda jak z cukierni i można go przygotować w 5 minut: Niesamowita roladka czekoladowa bez pieczenia.
1 021
Fantastyczna rolada czekoladowa według przepisu który niedawno znalazłam w internecie. Nie trzeba go nawet piec, a wygląda tak pięknie, że nikt nie uwierzy, że nie kupiłaś jej w cukierni!
Potrzebujesz:
Baza:
310 g ciastek czekoladowych
30 g kakao
160 g ciepłego mleka
20-30 g cukru
Nadzienie:
300 g mascarpone
60 g cukru pudru
5-7 kropli esencji waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)
Przygotowanie:
Ciastka włóż do robota kuchennego i zmiel. Dodaj kakao, wlej mleko i wyrób na gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i przechowuj w lodówce przez 10-15 minut .
Teraz przygotuj nadzienie. Mascarpone przełóż do miski, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj. Na blat połóż folię spożywczą, rozwałkuj na niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. W ten sposób uformuj ciasto w prostokąt. Zdejmij górną warstwę folii.
Równomiernie rozprowadź krem na powierzchni ciasta, pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Ostrożnie zwiń deser w roladę za pomocą folii.
Na tym etapie dobrze jest włożyć roladę do lodówki na kilka godzin, ale jeśli nie masz czasu, możesz ją od razu pokroić.