Doskonały smak i mięso pozostają soczyste, cały sekret tkwi w tej marynacie. Kurczak z musztardą i śmietaną: Przepis.
142
Doskonały i szybki obiad z kurczaka i kremowego sosu musztardowego. Szybko przygotowane jedzenie dla całej rodziny o fantastycznym smaku.
Składniki:
300 g piersi z kurczaka
1 kawałek cebuli
1 marchewka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki zwykłej musztardy
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
sól
pieprz
olej roślinny
Opcjonalnie – grzyby
Marynata mięsna:
1-2 łyżki przypraw curry
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
Przygotowanie:
Myjemy i suszymy kurczaka. Mięso kroimy na kawałki tej samej wielkości.
Dodamy wszystkie potrzebne nam składniki do marynaty. Odstaw do lodówki na 2 godziny. W ten sposób możesz marynować mięso przez całą noc. Cebulę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, aż olej rozgrzeje się na patelni.
Dodaj startą marchewkę, pokrojone w plasterki pieczarki (jeśli ich używasz), mięso na grubej tarce. Wszystko smażymy na małym ogniu. Posyp łyżką mąki pszennej i krótko podsmaż.
Następnie zalej mięso gorącą wodą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dusić na wolnym ogniu, a na koniec dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj musztardę. Gotujemy wszystko razem przez kolejną minutę, aby zmniejszyć sos.
Jako dodatek możesz podać placki ziemniaczane, ryż lub klasyczne puree ziemniaczane. Życzymy smacznego! 🙂