Pyszne kawałki kurczaka na pieczarkach i czosnku: Dawno nie jadłam tak dobrze przygotowanego mięsa.
110
Doskonały przepis na soczyste piersi z kurczaka z grzybami i czosnkiem w kremowym sosie śmietanowym. Doskonały obiad zarówno na uroczystą okazję, jak i na codzienny obiad w gronie najbliższych. Przygotowanie zajmie tylko kilka minut, a rezultat Cię zachwyci!
Potrzebujesz:
Pierś z kurczaka – 300 g
Grzyby (np. pieczarki) – 250 g
Masło – 30 g
Śmietana 30% – 150 g
Woda – 50 g
Czosnek – 1 ząbek
Olej
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokrój w plasterki i przypraw solą i pieprzem. Przygotuj patelnię, wlej trochę oleju i około łyżeczki masła.
Włóż na nią piersi z kurczaka i smaż z obu stron.
Wyjmij piersi z kurczaka na osoby talerz, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki na tę samą patelnię i podsmaż.
Wlej śmietanę, dodaj pozostałe masło i na koniec wodę. Dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj i ponownie dodaj na patelnię piersi z kurczaka.
Pozostaw je w sosie na kilka minut, polewając je nim od czasu do czasu.
Na koniec dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a gdy sos zgęstnieje podawaj do stołu. Życzę smacznego!