Obrała ziemniaki, dodała masło, posypała serem, zapiekła: Tak dobrej zapiekanki ziemniaczanej jeszcze nie jadłaś.
1 356
Ziemniaki Dauphinois…prawdziwie poetycka nazwa tego wykwintnego dania pochodzi z historycznego regionu Francji. Dauphine, należał do królewskich spadkobierców.
W moim domu danie to jest kochane i doceniane przez wszystkich domowników bez wyjątku! Cały proces przygotowania jest genialne jest prosty … Idealne na rodzinny obiad, kiedy jest chłodno i wietrznie za oknem. A na świątecznym stole doskonale zastąpi zwykłe tłuczone ziemniaki.
SKŁADNIKI
5 łyżek masła
2 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
500 ml śmietany 12%
sól, czarny pieprz
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
50 g tartego sera
PRZYGOTOWANIE
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w talarki o grubości nie większej niż 3 mm, ponieważ plastry powinny dosłownie roztapiać się w ustach po upieczeniu.
Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia, równomiernie rozłóż posiekany czosnek na jego dnie.
Kółka ziemniaczane ułóż warstwami w naczyniu, tak aby plastry nieco zachodziły na siebie, imitując jakby łuski ryb. Pierwszą warstwę lekko posól i pieprz i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej na nią trochę śmietany.
Następnie układaj pozostałe ziemniaki warstwami, aż wykorzystasz wszystkie warzywa. Nie zapominaj posolić delikatnie i popieprzyć każdej warstwy. Ostatnią warstwę polej pozostałą śmietana. Posyp tartym serem. Umieść pozostałe masło w kawałkach na górze dania.
Przykryj formę folią i piecz w piekarniku przez 30–40 minut w 180 ° C. Zdejmij folię i pozostaw na kolejne 15-20 minut. Gotowe, podawaj do stołu!