Domowe Rafaello tylko z tym przepisem: Od dziś opcja sklepowa w mojej rodzinie nie jest brana pod uwagę.
63
Cukierki Rafaello włoskiej firmy Ferrero to prawdziwa uczta. Te chrupiące kulki z orzechami w środku dają magię słodyczy i chwile prawdziwego szczęścia.
Możliwość ugotowania podobnego przysmaku w domu wygląda bardzo kusząco!
Domowe „Raffaello”
Producent używa takich składników jak: wiórki kokosowe, migdały, cukier, mąka pszenna, olej roślinny, mąka żytnia, mleko w proszku, aromaty, emulgator, sól. Zmieniamy mleko w proszku na mleko skondensowane, pozbywamy się emulgatorów ze zbędnymi dodatkami smakowymi – i otrzymujemy domowe „Raffaello”!
SKŁADNIKI
300 ml skondensowanego mleka
200 g masła
200 g wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów
1 łyżeczka esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE
Zalej migdały wrzącą wodą na 5–10 minut, a następnie wylej wodę i ponownie zalej wrzącą wodą. Odstaw na kilka minut, teraz skórka odejdzie z łatwością. Wyczyść orzechy i osusz na suchej patelni. Wymieszaj miękkie masło o temperaturze pokojowej i esencję waniliową ze skondensowanym mlekiem.
Dodaj 150 gramów wiórek kokosowych. Wymieszaj wszystko, aby uzyskać gładką konsystencję.
Umieść mieszaninę na 1 dzień w lodówce. Po tym czasie uformuj z mieszanki okrągłe, małe cukierki.
W środku każdego cukierka nie zapomnij włożyć po 1 orzechu migdałowym!
Gotowe kulki obtocz w wiórkach kokosowych.
Domowe czekoladki Raffaello przechowuj w lodówce. Smacznego!