Pieczony kalafior w ostrej i chrupiącej skórce. Wygląda i smakuje obłędnie.
139
Dziś przychodzę z genialnym przepisem, którego nie możesz przegapić. Dzięki tej recepturze przygotujesz oryginalne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Co więcej, przepis jest bajecznie prosty i fitowy.
Czy muszę dodawać, coś więcej?
SKŁADNIKI:
łyżka oleju roślinnego
główka kalafiora
1,5 szkl. jogurtu greckiego
limonka
1/2 łyżeczki chilli
łyżka kminu
łyżka czosnku granulowanego
łyżeczka curry
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na blaszce do pieczenia rozprowadź trochę oleju i odstaw na bok.nUsuń łodygę i zielone liście z kalafiora. W misce połącz ze sobą jogurt grecki, skórkę i sok z limonki, kmin, chilli, czosnek, curry, sól oraz pieprz. Pokryj kalafiora przygotowaną marynatą.
Przydatny może okazać się tu pędzelek. I pamiętaj, jeśli zostanie Ci trochę marynaty, nie wyrzucaj jej. Możesz ją wykorzystać do innych warzyw lub mięs. Umieść zamarynowanego kalafiora na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
W tym czasie na kalafiorze powinna zrobić się złocista marynata. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Podziel na mniejsze kawałki i ciesz się pysznym smakiem potrawy!