Szybkie ciasto Napoleon na piwie: Mąka, olej, orzechy, butelka piwa i żadnych jajek. Przepis.
108
Wszystko czego potrzebujesz to mąka, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, butelka piwa i żadnych jajek! Nie martw się, zapach piwa nie jest wyczuwalny, znika podczas pieczenia, ale drożdże piwne doskonale wpływają na ciasto.
Ponadto jest ono przygotowane prosto, nie ma potrzeby stosowania dużej liczby warstw ciasta .
„Napoleon” na piwie
SKŁADNIKI CIASTA
250 ml oleju roślinnego
250 ml piwa
900 g mąki
SKŁADNIKI NA KREM
700 ml soku lub nektaru
120 g kaszy manny
2–4 łyżki miodu (według uznania)
1 łyżka orzechów
PRZYGOTOWANIE
Wlej szklankę oleju słonecznikowego do pojemnika, a następnie dodaj małą porcję mąki i szklankę piwa. Dobrze wymieszaj.
Dodaj pozostałą mąkę do mieszaniny i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do rąk.
Włóż ciasto do lodówki na 60 minut.
Aby przygotować krem, wlej sok na patelnię (ja użyłam soku wiśniowego) i zagotuj. Dodaj do niego kasze mannę i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, stale i ostrożnie mieszając. Odstaw mieszankę niech ostygnie do temperatury pokojowej.
Ubij krem z soku i manny za pomocą blendera. Dodaj miód do reszty składników(ilość zależy od preferencji smakowych). Dobrze wymieszaj.
Teraz podziel ciasto na 7 części i rozwałkuj każdą.Warstwy ciasta i piecz na przemian. Ciasta są pieczone w taki sam sposób jak do zwykłego Napoleona.
Ciasta układaj na przemiennie jedno na drugim, obficie posmarowane kremem i posyp pokruszonymi orzechami na samej górze.
To wszystko, szybki „Napoleon” jest gotowy. Smacznego!