Przygotowane bez zakwasu i naprawdę proste. Jeśli planujesz uroczystość, jest to doskonała propozycja na słoną przekąskę. Ciasteczka można udekorować nasionami, ziołami lub np. krakersami.
To, jak będziesz cieszyć się tą słoną dobrocią, zależy od Ciebie.
Ciasto:
Do posypania:
Opcjonalnie:
Możemy wypełnić ciasteczka z:
Dodatkowo:
Cukinię umyć, zetrzeć na drobnej tarce (można obrać, ale nie jest to konieczne). Posól i pozostaw.
Następnie odlej nadmiar wody. Najpierw w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i zmiażdżony czosnek.
Na koniec dodać zmiękczone masło. Na koniec dodać startą cukinię i wyrobić ciasto. Zawijamy w folię spożywczą.
Przechowujemy w lodówce przez 30 minut . Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około pół centymetra i wycinamy kółka. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami, kminkiem lub z solą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż będą pięknie złociste.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.