Została ona udostępniona przez niemieckiego piekarza, który jest właścicielem piekarni od wielu lat. Postanowiłam go wypróbować i od tego czasu piekę go co drugi dzień. Chleb jest niesamowicie szybki, chrupiący i doskonały w smaku!
Przede wszystkim przygotuj drożdże. Klasycznie wymieszaj je z odrobiną ciepłej wody i cukrem. Odstaw je na około 15 minut, a w międzyczasie w osobnej misce wymieszaj suche składniki – 800 g mąki pszennej (reszta posłuży do podsypania), sól i czarny pieprz.
Wlej letnią wodę do osobnej miski i wymieszaj w niej gotowe drożdże. Następnie stopniowo dodawaj i mieszaj za pomocą łyżki mąkę. Z takiej ilości składników wychodzą dwa piękne bochenki chleba, więc ciasto podziel na dwie części.
Powierzchnię roboczą posyp pozostałą mąką, wyłóż na niej ciasto i uformuj bochenki. Wyłóż papier do pieczenia na blachach. Gotowe bochenki ułóż na blachach i odstaw przykryte suchą szmatką na około 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Gdy piekarnik jest nagrzany, zdejmij ściereczkę, natrzyj chleb na całej powierzchni letnią wodą zmieszaną z odrobiną soli, posyp kminkiem i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.