Udekorujesz nim ciasta i desery. Doskonale się trzyma: Zamiast klasycznego kremu, zrób ten z tego przepisu.
13
Jeśli szukasz idealnego kremu do dekoracji deserów lub ciast, wypróbuj ten przepis! Masło ubijane z jogurtem i skondensowanym mlekiem, jest smaczne oraz puszyste!
Potrzebujesz:
350 g jogurtu
2 jajka
160 g masła
30 g skrobi kukurydzianej
150 g skondensowanego mleka
50 g cukru
Przygotowanie:
Co ważne, skondensowane mleko powinno mieć temperaturę pokojową.
Do garnka z grubym dnem wlej jogurt, dodaj cukier, skrobię i jajka. Wymieszaj trzepaczką i podgrzej masę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Śmietankę przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i ostudź do temperatury pokojowej. Ubij masło na maksymalnych obrotach i dodaj do niego mleko skondensowane w trzech etapach. Zawsze dokładnie ubijaj. Dzięki skondensowanemu mleku masa jest delikatna i puszysta.
Ubij schłodzoną śmietankę blenderem. Porcjami dodawaj ją do masy maślanej, aż krem będzie zbity.
Najlepiej od razu użyć kremu i nie zostawiać go zbyt długo w lodówce, ponieważ zacznie twardnieć, co negatywnie wpłynie na jego konsystencję. Smacznego!