Bardzo ekonomiczny przepis bez jajek, mleka i masła: Ciasto z wody na wszystkie wypieki: Bułeczki z niego są bardzo puszyste.
75
Ten przepis na ciasto trzeba wypróbować, jest niesamowicie miękkie, puszyste i pyszne. Można z niego zrobić strudle, różnego typu ciasta, bułki, rogaliki – po prostu wszystko, na co tylko masz w danym momencie ochotę!
Potrzebujesz:
Gorąca woda – 500 ml
Drożdże suche – 1,5 łyżki
Cukier – 50 gramów
Ocet – 1 łyżka stołowa
Olej roślinny – 110 ml
Mąka – 810 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sól – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem.
Dobrze wymieszaj. Dodaj ocet, olej, większość mąki (nie całą), proszek do pieczenia i sól.
Wymieszaj.
Dodaj pozostałą mąkę, posmaruj ręce olejem i wyrób gładkie, jednolite ciasto.
Włóż je do miski, przykryj folią. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto wspaniale wyrośnie.
A teraz upiecz tylko to, na co masz ochotę – na przykład bułki, strudel, rogaliki czy nawet pyszne rożki. To zależy od Ciebie!