Warto wykorzystać sezon na cukinię. Ten przepis na cukinię i czosnek będzie Twoim przepisem go-to.

Ta chrupiąca cukinia może być wykonana w ciągu kilku minut. Ten przepis jest prosty i pyszny.

Do zrobienia cukinii będziesz potrzebował tylko następujących składników:

  • 3 jajka
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki nasion sezamu
  • Olej roślinny
  • 100 ml sosu sojowego
  • Sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie

Zdejmij końcówki cukinii i za pomocą widelca lub noża zrób drobne rowki.

Pokrój cukinię na pół i pokrój na kawałki o długości około 2 cm.

W małej miseczce możesz rozrobić jajka i dodać sól i pieprz do smaku.

Pokrojoną cukinię umieść w woreczku. Dodaj skrobię kukurydzianą, mąkę i sól.

Wymieszaj wszystko razem, aż mąka zostanie całkowicie włączona do cukinii.

Możesz również zrobić to w plastikowym pojemniku.

Umieść cukinię w misce. Dodaj do niej jajka.

Połącz ze sobą masę. Na dużej patelni rozgrzej około 2 cm oleju. Na oleju ułożyć kawałki cukinii, tak aby się nie dotykały.

Smażyć każdą stronę przez 5 minut. Przełóż cukinie do miski, gdy będą już złotobrązowe.

Połącz razem sos sojowy i starty czosnek i polej nim cukinie. Posypać nasionami sezamu. Należy poczekać, aż cukinia ostygnie, zanim ją zjemy. Smacznego!!!

error: Treść zabezpieczona !!