Łatwe i szybkie przysmaki z kurczaka: Smaczna przekąska, którą warto spróbować.

Jeśli usmażysz pierś z kurczaka, może się okazać, że będzie sucha. Zależy to również od tego, jak je pokroisz. Wypróbuj te paluszki z kurczaka, które będą smaczne i chrupiące.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 30 g soli
  • 10 g mielonego czarnego pieprzu
  • 15 g wędzonego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 120 g dowolnego twardego sera
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Umyj piersi z kurczaka. Pokroić w cienkie paski.

Umieść je w głębokiej misce. Dodaj sól, pieprz i paprykę. Wlej sos sojowy i oliwę z oliwek.

Dobrze wymieszaj, aby dobrze pokryć kawałki kurczaka. W osobnej misce zetrzyj ser na drobnej tarce.

Wymieszaj z bułką tartą. Dodaj trochę papryki i wymieszaj.

Wbij jajka do drugiej miski i ubij widelcem. Teraz włóż po kolei każdy pasek kurczaka do jajka. A potem do mieszanki bułki tartej i sera.

Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej paluszki kurczaka obok siebie. Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 15 minut.

Paluszki z kurczaka nadają się jako danie główne w połączeniu z przystawką, ale także jako samodzielna przekąska z sosami do smaku.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!