Nie przegap – Fantastyczny domowy ser z naszym sprawdzonym przepisem.

Nie potrzebujesz górskiej chaty, aby cieszyć się świeżym serem w zaciszu własnego domu.

Bez względu na to, gdzie mieszkasz, zaledwie trzy składniki wystarczą, aby postawić na stole najprostszy domowy ser. Coraz częściej ludzie wybierają własnoręcznie przygotowane, świeże jedzenie.

Przygotowanie smacznego posiłku czy wypieczenie domowego chleba to już nie wyzwanie. Równie łatwo możesz teraz przygotować swój własny ser, wystarczy, że postępujesz według tego sprawdzonego przepisu.

Potrzebujesz:

  • 1,5 l świeżego pasteryzowanego mleka (krowiego)
  • termometr
  • 45 ml soku z cytryny (około 1 duża cytryna)

A oto kroki przygotowania:

Zacznij od wlewu mleka do garnka, który postaw na kuchence z zanurzonym w nim termometrem.

Podgrzewaj do momentu, gdy osiągnie 90°C.

W tym momencie wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.

Zostaw mieszankę pod przykryciem na pół godziny. W międzyczasie przygotuj sitko przykryte gazą lub bawełnianym ręcznikiem, na które przecedzisz zawartość garnka.

Jeśli masz ochotę, dodaj do sera ulubione zioła lub sól. Pozostaw ser w sitku nad miską na 6 godzin w lodówce.

Po upływie tego czasu weź małą plastikową miskę i umieść w niej dwa krzyżujące się paski papieru do pieczenia, aby ułatwić późniejsze usunięcie sera.

Wciśnij ser do miski, a następnie odwróć go za pomocą talerza i paska papieru. Dzięki temu ser nabierze estetycznego kształtu. Przechowuj go w lodówce, gdzie zachowa świeżość przez maksymalnie trzy dni.

error: Treść zabezpieczona !!