Dodała łyżeczkę cynamonu zamiast cukru do porannej kawy – zastanawiałam się zawsze, jako dziecko, dlaczego babcia to robi.
Dowiedziałam się o korzyściach zdrowotnych i witalności płynących z cynamonu, więc polecam to wszystkim, robię to od lat.
Nasi przodkowie, w epoce przed pojawieniem się lekarstw, polegali na naturalnych metodach leczenia, a wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy. Cynamon, o pięknym aromacie i smaku, oferuje także mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Jest to jak panaceum! Bogaty w białka, węglowodany, błonnik, wapń, żelazo i wiele innych składników, cynamon jest zdrowy dla ciała. Najłatwiej jest cieszyć się jego dobrodziejstwem, dodając mniej niż łyżeczkę do porannej kawy.
Cynamon wspólnie z kofeiną stanowi potężną broń przeciwko nadmiarowi tłuszczu. Poprzez stymulację metabolizmu, ułatwienie trawienia i przyspieszenie spalania tłuszczu, ta kombinacja była znana jako środek wspomagający odchudzanie setki lat temu.
W sytuacjach osłabienia, niepokoju i obniżonego nastroju, mieszanka kawy i cynamonu może być kojąca, redukując stres i napięcie, a także poprawiając pamięć i koncentrację, co jest dobrze znane starszym osobom.
Zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na choroby, cynamon działa jako wzmacniacz układu odpornościowego, zwiększając naszą odporność na infekcje. Jest to nie tylko pobudzający dodatek do kawy, ale w kombinacji z cynamonem dostarcza dodatkowej energii, pomagając szybko stanąć na nogi.
Przepis na mieszankę 1 łyżki ciepłej oliwy z oliwek, łyżki miodu, łyżki mielonej kawy i ½ łyżeczki cynamonu może być remedium na wypadanie włosów, stymulując wzrost i wzmacniając cebulki włosowe. Na infekcje pęcherza, mieszanka 2 łyżek miodu i 1 łyżki mielonego cynamonu dodana do zaparzonej kawy, po zmieszaniu w szklance ciepłej wody, może być skuteczna.
Codzienne spożywanie szczypty cynamonu może mieć szereg korzyści: obniża poziom cukru i cholesterolu, kontroluje fluktuacje poziomu cukru, redukuje chęć na słodycze, wspomaga odchudzanie, zwiększa działanie przeciwutleniaczy, poprawia krążenie, redukuje sztywność mięśni i stawów, oraz wspomaga trawienie i funkcje mózgu. Długotrwałe stosowanie cynamonu może także hamować rozwój białek związanych z chorobą Alzheimera.