Grupa naukowców z USA, analizując dane medyczne 130 000 osób pijących kawę, ustaliła, że umiarkowane jej spożywanie może chronić przed różnymi chorobami śmiertelnymi.
Moderowane dawki kofeiny mogą obniżać ryzyko tej choroby, blokując określone ścieżki sygnalizacyjne w komórkach.
Spożywanie kawy wpływa na zwiększoną produkcję i aktywność hormonów steroidowych, jak estradiol i testosteron (SHBG), które są kluczowe w rozwoju i kontroli cukrzycy. Mężczyźni, którzy piją 6 filiżanek kawy dziennie, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę o 50%. U kobiet to ryzyko obniża się o jedną trzecią.
Dwa kubki kawy dziennie redukują ryzyko raka wątroby o 40% i marskości wątroby o 70%, o ile nie jest to spowodowane wirusem.
Spożycie 3-4 filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko chorób serca o 11% w porównaniu do osób niepijących kawy.
1-2 filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 26%, a trzy filiżanki lub więcej nawet o 50%.
Kawa posiada również inne korzyści, w tym stymulowanie metabolizmu, wspieranie utraty wagi i produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Zwiększa efektywność spalania kalorii podczas ćwiczeń i sprzyja uczuciu sytości dzięki uwalnianej glukozie.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.