Przyrządź to sam w domu: oto herbata, która redukuje kilogramy i działa cuda dla Twojej skóry.
Symbolizujący wiosnę mniszek lekarski, w dzisiejszych czasach, jest nie tylko elementem wianków i niezbędny w produkcji miodu, ale także pomocny w zupełnie innych obszarach – warto to wiedzieć, gdyż jego czas właśnie nadchodzi.
W zupełnie nowym obszarze mniszek lekarski okazuje się być wszechstronny: od rozpędzania metabolizmu i odchudzania, poprzez łagodzenie problemów skórnych, aż po wspieranie procesów trawiennych. Pyszna herbata z mniszka to klucz do tych korzyści.
A jakie magiczne działanie ma herbata z mniszka lekarskiego?
Zewnętrznie, herbata ta skutecznie:
- Zwalcza trądzik,
- Łagodzi przebarwienia i podrażnienia skóry, egzemy, wysypki,
- Radzi sobie z żylakami.
Przyjmowana wewnętrznie, staje się:
- Iskrą rozpalającą przemianę materii i jej wsparciem,
- Sprzymierzeńcem w dążeniu do szczuplejszej sylwetki oraz detoksykacji,
- Ulga przy zgadze oraz kłopotach z układem pokarmowym i nerkami,
- Opiekunem zdrowia wątroby.
Witaminy C, grupy B i prowitaminę A, minerały takie jak potas, sód, glin, miedź, żelazo, wapń, krzem, siarka i fosfor – to skarbnica, jaką są liście mniszka. Wzbogacone o saponiny, gorczycę, chlorofil oraz inulinę (jesienią nawet 40% zawartości, wiosną ok. 2%) sprawiają, że są one składnikiem nie tylko zdrowym, ale też wpływającym na piękno.
Herbatę odchudzającą i oczyszczającą przyrządzisz tak:
- Zalej 1 łyżeczkę korzenia mniszka (świeżego bądź suszonego) 300 ml wody,
- Pozostaw na noc (minimum 8 godzin),
- Rano zagotuj, przecedź i ostudź,
- Pij kilka łyków przed śniadaniem (zalecane 3) i po 20 minutach od posiłku.
Dla wzmocnienia działania, spróbuj herbaty z suszonych liści mniszka. Aromatyzując ją cynamonem lub oregano, możesz delektować się nią przez cały dzień. Mniszek lekarski nie tylko wspomaga odchudzanie, ale też korzystnie wpływa na układ pokarmowy, odkwasza żołądek i oczyszcza organizm, wspierając zdrowie wątroby i nerek.
Dla zdrowia i urody skóry, herbata liściasta:
- Przygotuj używając od 4 do 10 g suszonych liści na 150 ml wody,
- Gotuj przez 10 minut i ostudź,
- Pij trzykrotnie dziennie po szklance,
- Użyj zewnętrznie jako balsam na skórę.