Szybkie ciasto na blasze z kruszonką – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Czasami potrzebujemy szybkiego, smacznego ciasta, które wystygnie na tacy przed niespodziewaną wizytą. I to jest właśnie on. Koniecznie wybierz preferowane nadzienie i spróbuj je przygotować.

Składniki

  • 400 g mąki półgrubej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 łyżek oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • skórka cytrynowa

Wypełnienie (dowolne):

  • mak
  • twarożek
  • jabłka

Kruszonka:

  • 150 g mąki zwykłej
  • 100 g masła
  • 100 g mielonego cukru

Proces przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Połączymy wszystko w jedną całość i przetworzymy na rolce. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozłóż ciasto rękami na arkuszu papieru do pieczenia (arkusz 30×40).
Nakładamy dowolne nadzienie. Wszystkie składniki miksujemy na kruszonkę i posypujemy ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut w temperaturze 190°C. Obserwujemy ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej.

error: Treść zabezpieczona !!