Kluski ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym na czerwonej kapuście – Palce lizać.
15
Faszerowane kluski ziemniaczane posypane cebulą to tradycyjne danie naszej kuchni. Wszyscy je kochamy. Szkoda, że dzięki ich ciężkiej pracy ten przysmak rzadko pojawia się na naszym stole.
Składniki
800 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
2 jajka
200 g grubej mąki
80-100 g kaszy mannej
sól
Nadzienie:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
kawałek smalcu
pietruszka
sól
mielony kminek
pieprz mielony
Kapusta:
500 g kiszonej kapusty
smalec
1 cebula
mąka
łyżka konfitury żurawinowej
sól
cukier
1 szczypta cynamonu
smażona cebula do posypania
Proces przygotowania
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Smażyć na smalcu na jasny kolor. Dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć. Pozwolimy mu ostygnąć. Obierz ziemniaki i drobno je zetrzyj. Dodać mąkę i resztę składników. Wyrabiamy nieklejące się ciasto. Robimy rulon i kroimy go na równe kawałki.
Każdą rozgniatamy i na środek kładziemy gałkę mięsa. Ciasto zawijamy i od razu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez około 10 minut. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj kapustę i zalej wodą. Gotować do miękkości.
Na koniec delikatnie oprószyć mąką, dodać żurawinę, cukier i sól do smaku. Na koniec dodać szczyptę cynamonu. Podawane z knedlami posypanymi smażoną cebulą.