Zaskocz wszystkich: Prosty przepis na krem bananowy bez cukru, którym udekorujesz każde ciasto.
24
Stwórz wyjątkowy i smakowity krem bananowy, który jest prosty w przygotowaniu.
Ten przepyszny krem ma uniwersalne zastosowanie w różnych deserach. Oto łatwy przepis na wyborny krem bananowy.
Składniki:
50 g skrobi kukurydzianej (lub 100 g mąki pszennej)
sok z połówki cytryny (30 ml)
5 bananów (500 g)
50 g masła
300 ml mleka
3 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
500 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Obierz banany i pokrój je na grube plastry, umieszczając je w misce.
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj pokrojone banany i wymieszaj.
Dodaj sok cytrynowy, mieszając od czasu do czasu, i gotuj przez 2 minuty. Na małym ogniu dalej dusimy banany, a następnie ubijamy je mikserem ręcznym. Dodaj do nich trochę mleka, mieszając trzepaczką.
Wsyp skrobię, dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie wlej resztę mleka, mieszając. Dodaj esencję waniliową i gotuj na kuchence, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Przełóż krem do miski, przykryj i odstaw do wystygnięcia na co najmniej 2 godziny.
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę przez 3 minuty.
Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ubijając całość.
Krem nadaje się jako nadzienie do ciast, wypieków lub do aromatyzowania muffinek. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!