Zaskocz wszystkich: Prosty przepis na krem bananowy bez cukru, którym udekorujesz każde ciasto.

Stwórz wyjątkowy i smakowity krem bananowy, który jest prosty w przygotowaniu.

Ten przepyszny krem ma uniwersalne zastosowanie w różnych deserach. Oto łatwy przepis na wyborny krem bananowy.

Składniki:

  • 50 g skrobi kukurydzianej (lub 100 g mąki pszennej)
  • sok z połówki cytryny (30 ml)
  • 5 bananów (500 g)
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 500 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Obierz banany i pokrój je na grube plastry, umieszczając je w misce.

W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj pokrojone banany i wymieszaj.

Dodaj sok cytrynowy, mieszając od czasu do czasu, i gotuj przez 2 minuty. Na małym ogniu dalej dusimy banany, a następnie ubijamy je mikserem ręcznym. Dodaj do nich trochę mleka, mieszając trzepaczką.

Wsyp skrobię, dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie wlej resztę mleka, mieszając. Dodaj esencję waniliową i gotuj na kuchence, mieszając, aż masa zgęstnieje.

Przełóż krem do miski, przykryj i odstaw do wystygnięcia na co najmniej 2 godziny.

W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę przez 3 minuty.

Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ubijając całość.

Krem nadaje się jako nadzienie do ciast, wypieków lub do aromatyzowania muffinek. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!