Mniszek lekarski w służbie zdrowia: Przepis prześcigający miód w leczeniu trzustki, regulacji ciśnienia i oczyszczaniu krwi.

Mniszek lekarski to roślina bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy B6, tiamina, ryboflawina, C, żelazo, wapń, potas, cynk, magnez i kwas foliowy.

Jest znany ze swoich właściwości moczopędnych, wspierających nerki, stymulujących wydzielanie żółci, detoksykujących wątrobę, obniżających poziom cholesterolu i łagodzących alergie. Popularne są przepisy na herbatę, syrop czy miód z mniszka, ale polecamy także wyjątkowy przepis na wino z mniszka w dwóch wersjach, które obniża ciśnienie krwi, wspiera trzustkę i trawienie.

Eliksir zdrowia, wino z mniszka, znane już naszym przodkom, to domowy napój z żółtych kwiatów, który poprawia trawienie, pomaga przy problemach z trzustką i kolką żołądkową, a nawet przypisywano mu magiczne właściwości. To aromatyczny napój, poprawiający nastrój i zdrowie.

Mniszek lekarski to również eliksir piękna i młodości. Zalecana dzienna dawka to 100 – 150 ml wina, najlepiej przed posiłkami.

Przepis podstawowy:

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 1,5 l kwitnących główek mniszka lekarskiego
  • 4 l wody
  • 1,25 kg cukru
  • 15 g drożdży
  • 5-litrowy pojemnik
  • Korek fermentacyjny

Przygotowanie: Kwiaty mniszka, cytryny i pomarańcze kroimy i zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na 1 dzień. Przez ściereczkę przelewamy do pojemnika, dodajemy cukier i drożdże. Fermentujemy przez 3 miesiące.

Wino na problemy trawienne:

Składniki:

  • 1 l białego wina
  • Korzeń mniszka lekarskiego

Przygotowanie: Korzeń mniszka zalewamy winem i macerujemy przez 14 dni. Odcedzamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Wino na oczyszczenie krwi i nadciśnienie:

Składniki:

  • ½ łyżki drożdży piwnych
  • ½ kromki chleba żytniego
  • 2 l kwiatów mniszka
  • 2 l wody
  • 1 cytryna
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 1 kg cukru
  • 2,5 cm korzenia imbiru

Przygotowanie: Zagotowujemy wodę z kwiatami mniszka, skórką pomarańczy, cytryną i imbirem. Po 3 dniach dodajemy cukier i drożdże. Fermentujemy przez dwa miesiące, a następnie butelkujemy.

error: Treść zabezpieczona !!