Natura dostarcza najsilniejszych lekarstw, które były znane już naszym przodkom.
Współcześnie jednak wiele z nich uległo zapomnieniu, zastąpionych przez wygodne rozwiązania apteczne takie jak witaminy, suplementy diety oraz różne syropy i roztwory. Moc naturalnych środków jest nieporównywalna, a ich wykorzystanie nie niesie ze sobą negatywnego wpływu na zdrowie.
TYMIANEK
Jest to zioło o cudownym zapachu i silnych właściwościach antybiotycznych. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali olejek z tymianku do balsamowania mumii, a w krajach arabskich do dziś przygotowuje się z niego wywary z oliwą z oliwek, służące do oczyszczania ran.
Tymianek, uważany za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, ma działanie dezynfekujące i antyseptyczne. Zwalczający grzyby, bakterie oraz pasożyty jelitowe, według niektórych badań, wspomaga także leczenie Helicobacter pylori.
Jak go użyć
Zalej 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 ml wrzącej wody i pozostaw na 5 minut. Pij dwa razy dziennie. Napar może służyć również do płukania gardła w stanach zapalnych dróg oddechowych. Okłady z ekstraktu tymianku lub jego naparu mogą być stosowane na zanieczyszczoną skórę i rany zapalne.
Czosnek – broń przeciw wirusom
W okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i inne choroby przeziębieniowe, czosnek może być stosowany zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Jako naturalny antybiotyk i środek przeciwwirusowy, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy.
Czosnkowe mleko na grypę
Składniki:
- 500 ml mleka
- 10 ząbków czosnku (oczyszczonych i zmiażdżonych)
- 2 lub 3 łyżeczki brązowego cukru (lub miód)
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Wlej wodę i mleko do garnka, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu. Poczekaj, aż mieszanina zacznie wrzeć, mieszając do momentu, aż zmniejszy się do połowy początkowej objętości. Po odstawieniu posłodź cukrem lub miodem.
Chrzan – skuteczny w przeziębieniach
Oferujący silne działanie antybiotyczne i wzmacniające, chrzan pomaga eliminować infekcje i jest doskonałym środkiem w leczeniu przeziębień oraz grypy, hamując rozwój bakterii i wirusów.
Składniki:
- 250 g chrzanu
- 200 g wysokiej jakości miodu
- Sok z 1 cytryny
- 3 cm imbiru
Przygotowanie:
Obierz i zetrzyj chrzan i imbir na drobnej tarce. Zalej szklanką przegotowanej, ale nie gorącej wody, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź, odciśnij płyn przez gazę i wymieszaj z miodem oraz sokiem z cytryny.