Ciasto orzechowe – Szybki i łatwy deser na świąteczny stół, który nigdy Cię nie zawiedzie…
25
Szybki i łatwy deser, po którym zawsze zostaje tylko pusty talerz… Plastry orzechowe w polewie z żółtka to przekąska, która zdecydowanie należy do Świąt Bożego Narodzenia.
NIEZBĘDNE SKŁADNIKI
250 g cukru pudru,
250 g masła lub tłuszczu roślinnego,
250 g zmielonych orzechów,
140 g mąki grubej,
szczypta soli,
5 białek
LUKIER
5 żółtek,
250 g cukru pudru,
sok cytrynowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło lub tłuszcz dobrze wymieszać z cukrem pudrem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i wymieszać z mąką i zmielonymi orzechami na przygotowaną masę. Pieczemy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze /ja używam papieru/ i w średnio nagrzanym piekarniku /170 stopni/.
PRZYGOTOWANIE LUKRU: Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, wylać na gorące ciasto i posmarować. Po ostygnięciu kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Wystarczy zaparzyć kawę i się kosztować.
Jeśli przepis przypadł Ci do gustu, udostępnij go na Facebooku!