Babeczki Izydor: Popularny świąteczny deser ciasteczkowy wypełniony pysznym kremem czekoladowym i delikatnie pachnący rumem

Lubisz babeczki z nadzieniem? W takim razie wzbogacaj swój świąteczny stół babeczkami Izydor.

Przygotowanie tego świątecznego ciasteczka jest nieco bardziej czasochłonne, ale zadowolone uśmiechy podczas degustacji babeczek orzechowych z kremem czekoladowym z pewnością sprawią radość.

Popularny deser, taki jak ciasteczka świąteczne

Popularnego deseru pijany Izydor nie może zabraknąć w wielu domach podczas specjalnych uroczystych okazji, a Święta Bożego Narodzenia nie są tu wyjątkiem. Zwykle przygotowuje się go na blasze do pieczenia, a następnie kroi w plasterki.

Jeśli jeszcze nie jadłaś pijanego Izydora, tym razem możesz delektować się deserem pełnym orzechów, kremu czekoladowego, rumu i dekorowanych z polewą czekoladową. Deser jest pyszny, lepiej smakuje następnego dnia. W przypadku babeczek Izydor przygotowanie jest bardziej pracochłonne niż klasycznych kawałków, ale kawałki są bardzo dekoracyjne i oczywiście smakuje niesamowicie.

Z czego zrobione są babeczki Izydor?

Babeczki Izydor to właściwie taki miniciasteczek składający się z kilku warstw. Podstawą są babeczki z ciasta orzechowego, wzbogacane cynamonem, skórką cytryny i wanilią. Na upieczoną babeczkę posmaruj pikantnym dżemem. Zawiera odrobinę nadzienia orzechowego.

Kolejną warstwą jest krem czekoladowy, który przygotowywany jest z kremu maślanego, do którego dodaje się czekoladę i rum. Całość wystudzona babeczka maczana jest w czekoladzie. Babeczkę możemy tak zostawić, ale można też zakopać w niej orzech laskowy (lub inny rodzaj orzecha) lub posypać czekoladą różne dekoracje jadalne. Możemy użyć także startych orzechów.

Jak przygotować babeczki Izydor

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 210 g mąki zwykłej,
  • 70 g mielonego cukru,
  • 20 g kakao,
  • 140 g tłuszczu,
  • 40 g mielonych orzechów,
  • cynamon,
  • skórkę cytrynową
  • wanilię.

Do nadzienia:

  • 300 g startych orzechów,
  • 100 g mielonego cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • rum

Dodatkowo:

  • konfitura porzeczkowa i krem ​​czekoladowy: podstawowy krem ​​maślany, 50 g czekolady i odrobina rumu.
  • czekolada do polania.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Zawiń w folię i pozostaw w lodówce. Od wystudzonego ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki, a następnie wciśnij je do małych, nienatłuszczonych foremek na babeczki. Zrób wgłębienie pośrodku w celu umieszczenia nadzienia.

Ułóż je na blasze do pieczenia i razem z nią włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C i piecz babeczki. Gotowe babeczki pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj nadzienie, wkładając do miski orzechy, cukier i rum. Nie oszczędzaj na nim. Przygotuj podstawowy krem ​​maślany, dodaj czekoladę i odrobinę rumu. Dobrze wymieszaj.

Upieczone i wystudzone babeczki posmaruj odrobiną dżemu porzeczkowego i małą kulką nadzienia orzechowego. Za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciśnij krem ​​czekoladowy na nadzienie. Pozostaw do stwardnienia w lodówce. Rozgrzej czekoladę i zanurz w niej babeczki. Pozwól ponownie stwardnieć.

error: Treść zabezpieczona !!