Nagietki orzechowe – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.

Ta słodycz przenosi mnie w czasy dzieciństwa, kiedy moja babcia przygotowywała ją nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale na każdą wizytę. Jeśli jeszcze tego nie wiesz, zdecydowanie spróbuj. Jest nieodparcie dobra i łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 140 g tłuszczu
  • 140 g cukru pudru
  • 120 g zmielonych orzechów
  • 130 g mąki półgrubej
  • 2 łyżki kakao
  • margaryna do posmarowania formy
  • mąka do posypania blachy do pieczenia

Polewa:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju

Proces przygotowania

Włącz piekarnik na 200°C. Nasmaruj blachę do pieczenia i posyp ją grubą mąką. Tłuszcz, cukier, kakao i żółtka ubijać przez około 10 minut, następnie dodać mąkę i orzechy. Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie wymieszać ręczną trzepaczką.

Ubitą masę wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i gdy jest jeszcze ciepła, polej polewą rumową wymieszaną z cukru, wody, rumu i oleju. Pozostawić do stwardnienia na około 15 minut i metalowym kółkiem wycinać nagietki.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!