Nagietki orzechowe – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.
21
Ta słodycz przenosi mnie w czasy dzieciństwa, kiedy moja babcia przygotowywała ją nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale na każdą wizytę. Jeśli jeszcze tego nie wiesz, zdecydowanie spróbuj. Jest nieodparcie dobra i łatwa w przygotowaniu.
Składniki
4 jajka
140 g tłuszczu
140 g cukru pudru
120 g zmielonych orzechów
130 g mąki półgrubej
2 łyżki kakao
margaryna do posmarowania formy
mąka do posypania blachy do pieczenia
Polewa:
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki oleju
Proces przygotowania
Włącz piekarnik na 200°C. Nasmaruj blachę do pieczenia i posyp ją grubą mąką. Tłuszcz, cukier, kakao i żółtka ubijać przez około 10 minut, następnie dodać mąkę i orzechy. Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie wymieszać ręczną trzepaczką.
Ubitą masę wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i gdy jest jeszcze ciepła, polej polewą rumową wymieszaną z cukru, wody, rumu i oleju. Pozostawić do stwardnienia na około 15 minut i metalowym kółkiem wycinać nagietki.