Policzki wołowe na majeranku z czosnkiem i grzybami – Super przepis na każdą okazję.

Policzki wołowe są pięknie chude, a dzięki obficie zawartemu w nich kolagenowi po obróbce cieplnej będą soczyste i delikatne.

Można je przygotować na wiele sposobów. Na przykład smażone w głębokim tłuszczu, a następnie pieczone w piekarniku z grzybami, czosnkiem i przyprawami.

Składniki

  • 500 g policzków wołowych
  • zmielony czarny pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki jałowca
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • bulion warzywny (lub mięsny)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże grzyby

Proces przygotowania

Przygotowujemy policzki wołowe, usuwamy puste miejsca i kroimy je na mniejsze kawałki, które posypujemy czarnym pieprzem. Przekładamy je do miski, do mięsa dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, jałowiec i na koniec skrapiamy gęsto oliwą. Wymieszaj i włóż do lodówki do następnego dnia.

Będziemy używać formy do pieczenia, która jest odpowiednia zarówno do kuchenki, jak i piekarnika.
Na patelnię wlać olej z mięsa i dodać smalec. Pozwól, aby tłuszcz się rozgrzał i szybko usmaż policzki z obu stron. Gdy mięso będzie miękkie, do naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zrumienienia (nie przypalamy), dodajemy przecier pomidorowy, cukier i czekamy aż się skarmelizuje.

Zalać bulionem, dokładnie posolić, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 1,5–2 godziny. Ciągle wlewamy bulion. Gdy policzki będą już prawie miękkie, zmniejsz temperaturę do 150°C. Dodać posiekane grzyby, wyciśnięty czosnek i majeranek. Piec, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

W razie potrzeby dodaj sól. Usuń liście laurowe, ziele angielskie i kulki jałowca. Jeśli jako dodatek do dania wybierzemy puree ziemniaczane, soku nie trzeba zagęszczać ani rozcieńczać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!