Właśnie teraz, wczesną wiosną, jest idealny czas, by z niej skorzystać, na przykład przygotowując zdrowy i smakowity syrop.
Syrop z pokrzywy ma wiele zastosowań. Jest on częstym składnikiem produktów zielarskich dostępnych w aptekach i drogeriach, włącznie z herbatkami na przeziębienie i preparatami do włosów. Można go stosować łyżeczkami przy przeziębieniach lub tworzyć z niego wyśmienitą lemoniadę.
Zbieranie pokrzyw ma swoje zalety. Ta roślina jest bogata nie tylko w witaminy C, K, B₂, ale również w karoten, kwas pantotenowy oraz minerały jak potas, żelazo i dwutlenek krzemu.
Do przygotowania syropu z pokrzywy potrzebne są świeże łodygi i liście. Najlepsze będą te, które rosną z dala od dróg i zabudowań przemysłowych, gdzie pokrzywy nie są narażone na zanieczyszczenia. Zbiory najlepiej przeprowadzać jak najwcześniej wiosną, do połowy maja, kiedy pokrzywy są najbardziej wartościowe. Domowy syrop przygotowany w tym okresie zapewni witaminy na cały rok.
Przygotowanie syropu wymaga młodych pokrzyw, ekologicznych cytryn, kwasku cytrynowego i cukru – zarówno białego, jak i trzcinowego, który doda syropowi lekko karmelowego posmaku.
Proces tworzenia syropu rozpoczyna się od zebrania pokrzyw, najlepiej z użyciem nożyczek lub noża kuchennego i grubych rękawic. Następnie przygotowuje się 4 litry wody z cytrynami, do której po ostudzeniu dodaje się pokrzywy i odstawia na 24 godziny.
Po tym czasie należy przecedzić płyn, dodać cukier i kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i przelać do przygotowanych słoików. Syrop przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu będzie dostarczał zdrowia przez cały rok.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.