Zostań częścią historii smaku: wypróbuj nasz domowy miód z bzu, przygotowany według sprawdzonej, wieloletniej receptury.
Babcia miała znakomity przepis na domowy miód z bzu, który jest naprawdę fantastyczny i wykonany bez chemii i bez oczu.
Kiedy byliśmy chorzy, nasi rodzice podawali nam ten miód. Jest on nie tylko świetnego smaku, ale także bardzo zdrowy, używany oczywiście w niewielkich ilościach. Doskonale sprawdza się również w deserach i letnich lemoniadach.
Mówiąc o czarnym bzie, jest to skuteczne zioło, które może rozwiązać wiele problemów zdrowotnych. Może także pomóc Tobie. Zapewnia silne wsparcie odpornościowe, chroniąc komórki przed rodnikami. Ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, antyseptyczne i detoksykacyjne.
Łagodzi działanie antybiotyczne, wspomaga pocenie się w trakcie grypy, wspiera trawienie i oczyszcza przewód pokarmowy. Eliminuje zaparcia, reguluje stolec, likwiduje wzdęcia i bóle brzucha. Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe, likwiduje stany zapalne, kaszel i śluz. Jest skuteczny przy przeziębieniu, grypie, alergiach, zapaleniu oskrzeli.
Pomaga w zwilżaniu, oczyszcza nerki i drogi moczowe, usuwa z organizmu kwas moczowy, likwiduje bóle stawów, uspokaja układ nerwowy, redukuje stres, łagodzi ból i skurcze. Pomaga w gojeniu skóry, dezynfekuje i przyspiesza gojenie skóry.
Czarny bez jest uważany za jedną z najbardziej leczniczych roślin na świecie, zawiera dużo flawonoidów, karotenu, witaminy C. Pomaga w leczeniu grypy, przekrwienia, zapalenia oskrzeli, astmy, alergii, poprawia odporność, wspiera leczenie cukrzycy i zaparć.
Aby przygotować miód z bzu, potrzebujemy:
- 1 kg cukru pudru
- 3 cytryny
- 40 kwiatów bzu (średnica każdego kwiatu ok. 12 cm)
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Zebrane kwiaty czyścimy z brudu i owadów, najlepiej zbierając je w miejscu wolnym od zanieczyszczeń samochodowych. Usuwamy duże łodygi i umieszczamy kwiaty w garnku (jeśli kwiaty są mniejsze, używamy więcej niż 40 sztuk).
- Dodajemy sok z trzech cytryn i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc.
- Następnego dnia wyjmujemy kwiaty, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez co najmniej półtorej godziny. W razie potrzeby, dla uzyskania twardszego miodu, gotujemy dłużej.