Nieprzyjemny widok nalotu na łyżkach (pociemnienie) może zostać łatwo wyeliminowany, pod warunkiem regularnego dbania o czystość sztućców. Skupimy się na czyszczeniu łyżek ze stali nierdzewnej.
Będziemy również potrzebować sztućców do czyszczenia – łyżek, widelców, noży. Proces czyszczenia łyżek i widelców ze stali nierdzewnej rozpoczyna się od przygotowania wody – od 1 do 1,5 litra. Potrzebujemy głębokiego naczynia. Na dnie naczynia układamy warstwę folii, na której umieszczamy sztućce, a następnie wsypujemy po 1 łyżce soli i sody. Nie do końca jest jasne, jaką rolę pełni folia, ale bez niej metoda nie działa.
Następnie wsypujemy sól i sodę, pamiętając, że sól powinna być zwykła, bez dodatków i nie jodowana, aby uniknąć trudnej do usunięcia białej powłoki na łyżkach. Po zagotowaniu wody zalewamy nią sztućce. W reakcji z wrzątkiem soda zacznie silnie reagować, dlatego używamy głębokiego naczynia.
Wrzątek wlewamy na sztućce i gotujemy, mieszając przez 5-10 minut (w przypadku mocniejszych zabrudzeń – do 15 minut). Nalot „herbaciany” na łyżkach zniknie lub znacznie zmięknie. Po ugotowaniu należy ostrożnie umyć sztućce gąbką z odrobiną sody. Na końcu sztućce trzeba dokładnie wytrzeć suchym ręcznikiem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.