Pieczony boczek – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Składniki:

  • chudy boczek wieprzowy (większość mięsa, mniej tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy do pieczeni
  • woda

Proces przygotowania

Boczek ułożyć w naczyniu do pieczenia, posypać solą i przyprawami, zalać odrobiną wody i piec pod przykryciem. Piec 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 150°C i piec kolejne 30 minut.
Następnie zdejmij pokrywkę i piecz, posypując od czasu do czasu proszkiem do pieczenia, przez 45 min-1 godzinę, aż boczek będzie miał ciemnozłoty kolor.

Gdy cała woda odparuje, zarumieni się od spodu. Po wyłączeniu dodajemy przegotowaną wodę, aby powstał dobry sok. Boczek można pokroić w plasterki i upiec już w porcjach. Można go wtedy wykorzystać do kapusty lub szpinaku z kluskami ziemniaczanymi.

Inną opcją jest rozłożenie boczku. Do pokrojonego mięsa zetrzeć ogórki kiszone i cebulę, dodać 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę ketchupu, sól i pieprz w proporcji do ilości mięsa, dodać bułkę tartą i ubić trzepaczką.
Mięso możemy zmiksować blenderem, dodać 2 łyżki domowego smalcu i pozostałe składniki.

Inną opcją są kanapki kwadratowe: Kawałki mięsa kładziemy na kwadraty chleba, posmarowane ciastem, na wierzchu mięsny ajwar lub chrzan zalewamy śmietaną lub musztardą, wykańczamy marynowaną papryką lub piklami.

Boczku możesz użyć tyle, ile chcesz, a najlepiej więcej, bo można go zamrozić.

error: Treść zabezpieczona !!