W popularnych latach 80. w restauracjach to danie było popularne a każda kucharka miała swój sprawdzony przepis.
To danie jest stosunkowo tanie i łatwe do przygotowania samemu w domu. Są to mięsa wieprzowe lub drobiowe w pikantnej formie. W skład dania wchodzi zwykle cebula, por, słodka i ostra papryka, papryczki chili, sos pomidorowy i pikle. Mieszankę doprawia się pieprzem. Ale istnieje wiele wariantów.
Do dania można dodać także pomidory i paprykę, najlepiej na surowo. W tym daniu liczy się ostrość – dodaje się ostrą papryczkę lub papryczkę chili, w zależności od tego, ile goście są w stanie znieść. Smak możemy uzupełnić słodko-kwaśnym, a jednocześnie ostrym sosem.
Gdy sos jest rzadki, zagęszczamy go łyżeczką skrobi ziemniaczanej, którą wcześniej mieszamy z odrobiną wody lub bulionu.
Jak przygotować makaron z kurczakiem
Na 4 porcje potrzebne będą : 4 piersi z kurczaka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 kolorowe papryki, 4 pomidory, około 20 cm pora, 2 puszki pomidorów, 2 ostre papryczki (do smaku), 4 łyżeczki ostrej musztarda, bulion według potrzeby, olej, pieprz mielony i sól
Jak to zrobić ?
Mięso pokroić w paski, obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek, por pokroić w cienkie krążki, paprykę w paski, a pomidory w plasterki. Posolić i pieprzyć mięso. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i bardzo szybko odsmażamy. Powinien zmienić kolor na biały. Następnie zdejmij mięso z patelni i w razie potrzeby dodaj olej. Przenieś cebulę i czosnek na patelnię i poczekaj, aż się zeszklą.
Dodać musztardę i resztę warzyw. Smaż, aż będzie półmiękki. Wlać mieszaninę pokruszonych pomidorów i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Włóż mięso z powrotem i gotuj przez około pięć minut . Dodajemy bulion w zależności od ilości sosu, jaką chcemy. Doprawiamy mieszankę tak, aby była lekko pikantna. Do tej wersji katáku świetnie pasuje ryż gotowany na parze lub frytki .